Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Цікавинки на щодень | Чи знаєте ви що...№3

Сьогодні ми хочемо розповісти про українських письменників-номінантів на Нобелівську премію з літератури.

Чи знаєте ви що... українські письменники, які відомі майже кожному українцю, були номінантами Нобелівської премії з літератури? Щоправда з різних причин, на жаль, вони не ввійшли у списки лауреатів; і – найцікавіше – кандидатури представлених письменників висували відомі зарубіжні та впливові особистості. Це вкотре доводить, що українська література мала неабияку вагу за кордоном.

Іван Франко. Кандидатуру Івана Франка запропонував професор та доктор філософії з Відня Йосип Застирець. Пропозицію професора підтримав також шведський історик Г. Гярне. Відомі дві причини, чому Франко так і не став лауреатом цієї премії. Перша – що лист від Застирця прийшов надто пізно, перелік номінантів був уже затверджений; друга причина – смерть Івана Франка.

Улас Самчук. Після того, як світ побачив трилогію «Волинь» Уласа Самчука, його кандидатуру на здобуття Нобелівської премії з літератури висунув журнал Торонто «Соврємєннік». Проте, аби її затвердити, забракло рекомендації нобелівського лауреата.


Василь Стус.
Василь Стус – відомий український поет, перекладач, прозаїк, критик, літературознавець, правозахисник – теж у списку номінантів. Творчість Стуса була заборонена радянською владою, а самого поета на 12 років заслали до Сибіру. Кандидатуру Стуса висунув нобелівський лауреат Генріх Бьолль. Саме в той час Стус загинув в таборі політв’язнів, тому його кандидатуру так і не розглянули.

Микола Бажан – український радянський поет, перекладач, культуролог, громадський діяч. У 1970 році його кандидатуру на здобуття Нобелівської премії з літератури висунув Омельян Гріцак – відомий у світі український вчений – славіст і тюрколог.


Олесь Гончар
 – український радянський письменник, літературний критик, громадський діяч, перший лауреат премії імені Т.Шевченко, голова спілки письменників України. Його кандидатуру на здобуття Нобелівської премії з літератури висунула українська діаспора – після того, як у 1989 році з’явилося видання роману «Собор» англійською мовою.


Продовження читайте завтра!


📚Книги цих та багатьох інших письменників Ви можете 🔍знайти в нашій бібліотеці та бібліотеках Шевченківського району.

Запрошуємо скористатись зведеним 📝«Електронним каталогом ЦБС Шевченківського району м. Києва» http://shevcbs.kiev.ua/elektronnyj-katalog-2/ та 📝«Електронним каталогом Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки» http://ecatalog.kiev.ua/F?RN=41184004




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар