Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

Цікавинки на щодень | Чи знаєте ви що...№6

Нові "цікавинки" присвячені Астрід Ліндгрен – талановитій письменниці, популярність якої давно перетнула кордони Швеції.

Вона відома світові насамперед, як автор книг для дітей, яка подарувала безліч цікавих персонажів, таких як Карлсон, Пеппі Довгапанчоха, Еміль і Калле Блумквіст.

Також варто відзначити, що крім літературного життя Астрід була активна і в соціальному житті: була одним з лідерів екологічного руху в країні, а також щедрим меценатом.


📚  Книги Астрід Ліндгрен перекладені 85 мовами, видані у 100 країнах світу.

📕   У 1985 році її визнали «автором, якого найбільш читають у Швеції».

📘   За рік її твори брали в бібліотеках понад два мільйони разів.

📙   Загальний наклад її творів - 100 млн примірників.

📗  За підрахунками деяких видавців, книгами А. Ліндгрен можна оперезати земну кулю майже чотири рази.

📕    Якщо весь тираж її книг поставити у вертикальну стопку, то вона буде в 175 разів вище за Ейфелеву башту!

📘  Твори Астрід Ліндгрен переклала українською мовою О. Сенюк, яка була добре знайома з письменницею, бувала в неї в гостях і особисто від неї отримувала книжки для перекладу.

📙  За творами Астрід Ліндгрен знято понад сорок фільмів, телесеріалів, мультфільмів, здійснено більше ста постановок театральних вистав та мюзиклів.

📗  Астрід Ліндгрен створила за своє життя понад сорок повістей і стільки ж так званих «Книжок-малюнків», де тексту менше, ніж ілюстрацій,— ці книжки призначені для наймолодших читачів.

📕  За роки своєї літературної діяльності Ліндгрен заробила не один мільйон крон, продаючи права на видання своїх книг та їх екранізацію, на випуски аудіо- та відеокасет, а пізніше й компакт-дисків із записами своїх пісень чи літературних творів у власному виконанні, але зовсім не змінила свого способу життя

📘   Вона не так накопичувала багатств, як роздавала гроші іншим.

📗 Посеред лісопарку Ханст (м .Стокгольм) є гора, що носить ім'я Астрід Ліндгрен. Письменниця врятувала парк від спроб забудувати його житловими будинками та іншими будівлями. 21 травня 1989 р. на горі встановлений пам'ятний знак з червоного граніту.



Продовження читайте в наступній публікації!



📚Книги  Астрід Ліндгрен Ви можете 🔍знайти в нашій бібліотеці та в бібліотеках Шевченківського району.

📚Запрошуємо скористатись зведеним 📝«Електронним каталогом ЦБС Шевченківського району м. Києва» http://shevcbs.kiev.ua/elektronnyj-katalog-2/ та 📝«Електронним каталогом Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки» http://ecatalog.kiev.ua/F?RN=41184004




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар