Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 14 квітня 2021 р.

Цікавинки на щодень | Чи знаєте ви що...№5

Дочитавши улюблену книгу, ми завжди хочемо дізнатись продовження, а щоб задовольнити свою допитливість починаємо відшукувати нові захопливі подробиці з історії написання твору або життя письменника. 

Отож, в сьогоднішніх цікавинках ми хочемо поділитися з Вами деякими цікавими фактами про видатні твори світової літератури.



🕮 «Мертві душі» та  «Ревізор» 🕮 , Микола Гоголь

В творі 📕 «Мертві душі» подано геніальну злочинну схему. Головний герой купував те, чого немає за фактом, але воно при цьому було на папері. Звідси бере початок сучасна практика «лівих» замовлень підрядним фірмам, коли гроші йдуть за роботу, яка виконана тільки за документами.

Джерелом сюжету для п’єси 📘 «Ревізор» став реальний випадок в місті Устюжна Новгородської губернії, причому авторові про цей випадок розповів Пушкін. Саме Пушкін порадив Гоголю продовжити написання твору, коли той не раз хотів залишити цю справу.



🕮 «Ім’я Рози» 🕮 , Умберто Еко

📗 Роман містить прямі посилання на творчість Хорхе Луїса Борхеса, який сам представлений в романі в образі сліпого охоронця бібліотеки-лабіринту – ченця Хорхе Бургоського. Вільгельм Баскервільский цитує Декарта та Людвіга Вітгенштейна. Але жоден із критиків цього не помітив, настільки органічно ці ідеї виглядали в схоластичному міркуванні.


🕮 «Записки про Шерлока Холмса» 🕮 , Артур Конан Дойл

Фраза «Елементарно, Ватсон!», яку ми звикли асоціювати з Шерлоком Холмсом, жодного разу не зустрічається в оригінальних книгах Артура Конан Дойля. Її вигадали в одній з театральних вистав за мотивами книг про Холмса, звідки фраза перекочувала в фільми. 

Найімовірніше, джерелом фрази стала відповідь детектива, яка складалась з одного слова «Elementary». В 📙 оповіданні «Горбань» – єдиний випадок вживання даного слова Холмсом за всю бібліографію.


Продовження читайте завтра!



📚Книги цих та багатьох інших письменників Ви можете 🔍знайти в нашій бібліотеці та в бібліотеках Шевченківського району.

Запрошуємо скористатись зведеним 📝«Електронним каталогом ЦБС Шевченківського району м. Києва» http://shevcbs.kiev.ua/elektronnyj-katalog-2/ та 📝«Електронним каталогом Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки» http://ecatalog.kiev.ua/F?RN=41184004






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар